Jeseň v Rakúskych Alpách

Aj keď minuloročná jeseň farbám a počasiu príliš nepriala, nám sa predsa len jeden víkend v Alpách vydaril.

Dlho sme plánovali kam vyrazíme. Predpoveď vyzerala sľubne a my sme sa vytešovali, že budeme pobehovať po horách s oblakmi pod nohami. Teda pobehovať nie je ten správny výraz. Rozhodli sme sa, že náš synátor absolvuje práve v tomto termíne turistický krst a tak pobehovanie s ním na chrbte bol v istom smere krst aj pre mňa. Nakúpili sme detský spacák, pribalili sme pár kamošov na nosenie detskej postielky ( áno, dobre čítate:) ), mlieko, kašu, plienky, voňavé vreckovky, statív a foťák a mohli sme vyraziť.

Výber padol na našu obľúbenú oblasť Hochschwab. Už dlho sa mi páči vrchol Folzstein, ktorý hlavne na jeseň sľubuje pekné pohľady vďaka smrekovcom, ktorých je tam požehnane. Pod kopcom sú vo výške 1500metrov dve chatky nepatriace pod Alpinverein, pôvodne pastierske salaše, v súčasnosti turisitické chatky s krásnou atmoškou a výbornou kuchyňou. My si vyberáme Herzerhutte.

Túra začína pri chate Schwabenbartl vo výške 814metrov, kam sa dá dôjsť autom. odtiaľ dolinou Folzboden až priamo na Folzalm, kde sú na krásnych alpínskych lúkach učupené obe chaty.

TiesňavouTiesňavou - Kúsok od chaty Schwabenbartl sa chodník vnára to krásnej tiesňavy. Potok tu nanešťastie prekryli dreveným chodníkom

Na Herzerhutte sa nám ušiel už iba láger a tak prvej " matracovej lajne " kraľuje na jej konci detská postieľka aj s malým huncútom v nej. Láger je nevykurovaný čo pri septembrových mínusových teplotách v noci sľubuje ideálne podmienky pre dojčatá. Ešte, že som mu kúpil ten mini spacáčik:)

FolzalmFolzalm - Až keď sa roztrhá hmla uvidíte dolinku v plnej kráse. V popredí Herzerhutte, vzadu Grasser Hutte

Inverzná oblačnosť siahala celý víkend až do výšok okolo 1800metrov a tak je chatka zahalená do nepríjemnej a hlavne extrémne vlhkej hmly. Iba prvý večer sa hmla trhá a otvárajú sa krásne pohľady na Folzstein ( 1946m ) a aj na samotnú dolinu. Rýchlo balíme výbavu a šliapeme do nenormálneho svahu, čo mne, ako dobre chovanému mladému tatkovi, nie príliš vyhovuje, pretože keď sa ženiete za východom či západom slnka musia ísť vaše fyzické či psychické nedostatky bokom. Ináč to nestihnete!:)

Samozrejme už pri výstupe vidím vysokú oblačnosť, ktorá šprintovala od západu. Určite chce byť hore skôr ako my! Podarilo sa jej to a tak sa s Imrom dve hodinky motáme po vrcholových planinách, tak typických pre Hochschwab a ja si aspoň obzerám miesta a kompozície na ráno, ktoré zbožne dúfam, bude lepšie.

Skvelý výhľadSkvelý výhľad - Na tento výhľad som sa celý čas tešil. Dole žlté smrekovce, krásne štruktúry, ale bez svetla to skrátka nie je ono.

Na hraneNa hrane - Neskutočne vysoké a kolmé sú južné steny Folzsteinu. Imro mi poslúžil ako fajn mierka:)

Pri zostupe sa v doline opäť začínajú plaziť hmly a ja sa už vidím pri rannom fotení. Po zostupe začína pršať, ale ja, očarený výbornou krkovičkou s kapustou a knedľou, ktorá nemala obdobu a parádnym kvasinkovým pivom sa tým absolútne nezaoberám. Veď nie je všetko o fotení! Heh:)

Pri zostupePri zostupe - Plazivé hmly, ktoré sa začali pri zotmení vytvárať a Imro zsotupujúci predo mnou ma inšpirovali k tomuto záberu. Kontrast medzi človekom, a prírodou ako dynamickým živlom ma veľmi zaujal.

V duchu tohto večerného mota vstávam ráno o štvrtej a v daždi a absolútnej, ale absolútnej hmle vyrážam hore tým istým svinským kopcom ako večer predtým. Tá mokrá hmla s jemnučkým hustým dažďom zalieza všade a posiela do večných lovíšť všetky parádne membrány čo mám na sebe od topánok až po vetrovku.

Priebežne zastavujem, vypínam čelovku, a pozerám do blba nad seba či neuvidím vysnívaného kamaráta mesiačika, či aspoň malilinkú, drobnučkú hviezdičku. Nič.

Až tu zrazu...Hurá, hurá!! začína sa mi odhaľovať nočná obloha v plnej paráde a ja už klasicky začínam zmätene či hystericky pobehovať pod vplyvom fotografickej eufórie. Ale musím ísť ďalej.

Hore sú to už luxusné a nekonečné výhľady ponad oblaky a ja obdivujem všetky okolité Alpské skupiny, ktoré dobre poznám.

OstrovyOstrovy - Krásne divadlo sa mi odohrávalo priamo pred očami. Ako vždy som nemohol niečo nezabudnúť: chýbala mi káblová spúšť a tak som takéto 2 minútové expozície fotil s prstom primrznutým k spúšti a snažil som sa nepohnúť

Horský príbojHorský príboj - Ako spenené more vyzerala inverzná oblačnosť v to ráno.

Východ slnkaVýchod slnka - To isté miesto ako večer predtým s postavičkou na vrchole. Východ bol ozaj prekrásny

ŠtruktúryŠtruktúry - Neuveriteľné štruktúry a obrazy poskytuje toto pohorie. Dalo by sa tam \"blbnúť\" do nekonečna.

Návrat do hmlyNávrat do hmly - Pri zostupe sa vraciam do zahmlenej reality. Aspoň, že mi cestu dole rozsvietila moja rodinka:)

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious