Na workshope v Českom Švýcarsku

Každý z nás asi pozná niekoho, kto má veľký a drahý foťák. Niektorí s ním vedia slušne zaobchádzať a produkujú naozaj pekné fotky. Ale ja poznám jedného (www.naturephoto.cz), čo k tomu všetkému dokáže ešte aj dlho a vcelku súvisle o fotografovaní rozprávať a takých veľa nebýva. Pri jeho obsiahlom výklade v prítmí som sa prichytil, že vôbec nezívam a nebolo to len preto, že má veľmi zvučný hlas, ktorý by ma zaručene prebudil zo zaslúžených driemot. Presne takéto typy sa narodili pre organizovanie rôznych náučných posedení, fotografické workshopy nevynímajúc. Mne robilo zásadný problém plynulo vysloviť 'áno' na vlastnej svadbe, takže sa môžem workshopov nanajvýš zúčasťňovať. Ako poslucháč alebo pomocník.

Foto 1: Na Vilemíninej vyhliadkeFoto 1: Na Vilemíninej vyhliadke - Koniec októbra 2009. Keď sa vydaria podmienky, je z toho miesta kúzelný výhľad najmä smerom na Jetřichovice a Růžovský vrch. Prvé svetlo oteplené Lee filtrom 85C. Fotografované čo najviac naširoko, aby som mal v zábere aj skaly pod nohami, kde nádherne zasvietili prvé lúče. A tiež aby vyniklo, ako sa hmlička prechádza pomedzi kopčeky.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektiv: Hasselblad 35mm, Film: Fuji Velvia 50, Filter: Lee 85C

A tak som sa teda k Ondrovi s veľkým aparátom a azda ešte väčším darom reči prihlásil na jeho krajinársku seansu v Českom Švýcarsku (workshop) . Aj keď tam som už párkrát bol a chodí tam úplne každý, kto niečo vo svete fotografie znamená a kto si myslí, že niečo znamená a aj tí, čo vedia, že neznamenajú nič. Miesto je ofotené skrz-naskrz ako Eiffelovka, najmä v posledných rokoch jeho popularita narástla až do ohavných rozmerov. Keďže Ondrova zbierka záberov odtiaľ je naozaj obdivuhodná (portfolio), pomyslel som si, že treba odkukať, ako to robí, vycvakať nejaké dávno expirované Velvie, vyskúšať najnovšie prírastky do rodiny gýčiarskych filtrov a napokon sa trochu po čase poprechádzať na čerstvom vzduchu. Inak keď už musím vychvaľovať iných, najlepšie kúsky, ktoré som doposiaľ videl z Českého Švýcarska, má podľa mňa celkom jednoznačne jediný kvalifikovaný európsky fotograf, ktorého poznám osobne, majster Václav Sojka (stránky). Vždy pred výjazdom si ich treba poriadne poobzerať, aby človek neprepadol nenaplniteľnej ambícii priniesť si odtiaľ niečo, z čoho budú diváci hlučne ochkajúc hromadne padať na zadok.

Premávka na Mariinej vyhliadkePremávka na Mariinej vyhliadke - Ondro a jeho skupinka fotografujú východ slnka. Opar sa postaral o to, že jednotlivé vrstvy scény sú pekne odstupňované a dávajú záberu priestor. Trochu banálny motív, ale manželke sa páči. :-)

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Film: Fuji Velvia 50, Filtre: Lee ND 0,6 a Singh-Ray Warming Polarizer

Ani predpoveď počasia ničomu takému nenasvedčovala, hoci napokon vyšla lepšia, ako hovorili, ale horšia, akej by sme sa potešili. Skupinka ľudí sa zišla veľmi príjemná, takí tichší boli, asi hanbliví, výklad zbytočne neprerušovali, ale keď videli, že ma za hlúpe pripomienky nikto nevyhodil z miestnosti, pridali sa aj oni. Azda kvôli pár fernetom na dobrú noc ani presne neviem, ako sa stalo, že ma povýšili z pasívneho žiaka na učiteľovho pomocníka a kdesi pod Mariinou vyhliadkou som dostal pod ochranné krídla presnú polovicu účastníkov zájazdu a príkaz pokračovať na Vilemíninu stenu, kam sme pomocou turistickej značky štastne dorazili viac ako polhodinu pred východom slnka. Nádejných krajinárov určite povzbudilo, keď som oznámil, že dobre už bolo (napríklad minulý rok, foto 1 hore) a že sa neoplatí rozkladať statív a týrať Velviu. Náhodou som nemal so sebou minuloročné diáky, takže niet divu, že mi neuverili a chceli sa presvedčiť na vlastný displej. Všetci na východnej strane vyhliadky, kde sa nad horizontom skvel svetlý pruh, ktorý pri zapojení trošky fantázie naberal oranžový nádych. Navyše z Mariinej vyhliadky sa začalo ozývať cvakanie spúští, čo ma znepokojilo, pretože to znamenalo, že Ondro a jeho priatelia vidia niečo, čo ja nie (foto 2 vyššie).

Foto 3: Kopa skál a mesiacFoto 3: Kopa skál a mesiac - Velvia má veľmi rada šero pred svitaním, v poslednej dobe ju tým kŕmim omnoho častejšie a nesťažuje sa. V hľadáčiku to vyzeralo o čosi lepšie, pokiaľ ide o kompozíciu, ale o poznanie horšie, ak hovoríme o farbách.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Film: Fuji Velvia 50, Filtre: Lee ND 0,3

Nezostávalo preto nič iné, len vybaliť prístroj a pozrieť sa cez hľadáčik v nádeji, že sa tam niečo nájde. Medzi ostatných som sa nevmestil, tak som musel fotografovať mesiac na západnej oblohe (foto 3). Keď chlapci dokončili začaté s horizontom, cez ktorý sa prehrýzlo slnko do krajiny postihnutej silným oparom, vyfotil som ďalšie políčko (foto 4) na dôkaz toho, že večnú otázku krajinára ”čo fotiť”, ktorá na vyhliadke niekoľkokrát zaznela, niekedy vyrieši okolie namiesto nás. Stačí pozorovať, čo produkuje mamička príroda.

Foto 4: Nejaké lúčeFoto 4: Nejaké lúče - Na tejto scéne sa mi zdal zaujímavý lúč svetla prehrýzajúci sa oparom a tieňmi. Slniečku som sa bol nútený vyhnúť, pretože nešlo zmysluplne zakomponovať do niečoho jednoduchého. Diák a filtre sa postarali o zvyšok.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Film: Fuji Velvia 50, Filtre: Lee ND 0,6 a Singh-Ray Warming Polarizer

Nakoniec som založil digitál, aby som mal čo robiť, kým ostatní budú upravovať svoje zábery a spomenul som si na moju poslednú návštevu tejto vyhliadky (foto 5 a 6).

Foto 5: Keď sú podmienkyFoto 5: Keď sú podmienky - Október 2009. Po svitaní sa rozplývala hmla, bolo nás tam asi osem, spúšte cvakali v zbesilom tempe, nikto nič nehovoril, ale snažil sa nájsť nejaký poriadok či rytmus vo svojom hľadáčiku. Ráno dlhých skiel, zvláštne chvíle fotografického tranzu.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Film: Fuji Velvia 50, Filtre: Singh-Ray Warming Polarizer

Foto 6: Keď sú podmienky o poznanie horšieFoto 6: Keď sú podmienky o poznanie horšie - To isté miesto ako predchádzajúci záber. Omnoho horšie podmienky a tým pádom úplne iná atmosféra na cvičisku. Počet účastníkov približne rovnaký, ale nikto nevykrikuje \\\'ty krááávo\\\'. Škoda trýzniť film, takže fotené na digitál. Bez malého oparu nad kostolom by bola aj škoda priestoru na karte.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Digitalna stena: Phase One P30

Snažil som sa popritom talentovaným adeptom krajinárskej fotografie aj zodpovedne poradiť, ale neviem, či niečo padlo na úrodnú pôdu, keďže nikto mi neposlal výsledky svojej práce. Každopádne hoci to dalo zabrať, bolo zaujímavé skúšať zdôvodňovať, prečo práve takto a nie nejako inak, keď častokrát je to dané iba pocitom, ktorý sa ťažko balí do slov. Zdalo sa, že niektorí počúvajú a dokonca kládli aj doplňujúce otázky a dožadovali sa, aby som hodnotil náhľady na vyparádených displejoch, a to som, musím priznať, už celé roky nerobil a celkom som si odvykol. Vzhľadom na techniku, ktorú používam, nosievam si z podobných akcií len mentálne odtlačky, ktoré po vyvolaní diákov porovnávam a ladím s realitou. Vedomý si skutočnosti, že zábery, čo som urobil, nijako nevybočia z bežných medzí, som tiež sľúbil, že na študijné účely ich ukážem, čo týmto činím a srdečne zdravím všetkých zúčastnených. Pre porovnanie a podtrhnutie Ondrových slov o nevyhnutnosti vhodných podmienok (správa z terénu) sú vyššie aj dva zábery z workshopu lightharmony v roku 2009. A napokon pridávam pár vecí z lesa na druhý deň (foto 7 a 8), keď som už neexperimentoval so svojími schopnosťami niečo niekomu vysvetliť, ale s filtrami a expozíciami počúvajúc kapelu s romanticky znejúcim názvom ‘How to Destroy Angels’. Cítil som sa naspäť oblečený do svojej kože.

Foto 7: Pohyb v krajineFoto 7: Pohyb v krajine - Fúkalo dosť a aj jesenné farby na mňa pokrikovali, nic lepšie na skúšanie filtrov som si nemohol želať. Fungovala mi tu stredová kompozícia, dlhšie som hľadal niečo jednoduché, kde by vynikli plochy a dynamika pohybujúcej sa trávy v kontraste s nanajvýš staticky umiestneným kmeňom, ktorý som sa nižšou clonou pokúsil odpichnúť od pozadia.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Film: Fuji Velvia 50, Filtre: Lee Big Stopper a Singh-Ray Warming Polarizer

Foto 8: Krajina v pohybeFoto 8: Krajina v pohybe - Podobná zábavka ako na predchádzajúcej, potreboval som sa dosýta ´vyfiltrovať´, aby sa z toho nestála obyčajná manýra, ako hovoria moji českí priatelia. Už dlhšie nosím v hlave podobnú scénu, ale ideálne ešte jednoduchšiu a s bohatším lístím. Tak som si to nanečisto vyskúšal. Inak ak to niekoho zaujíma, rozdiel medzi 10-sekundovou a 3-minútovou expozíciou je iba minimálny, vo veľkosti 60x45mm na presvetľovacom stolíku nepostrehnuteľný.

Fotoaparát: Hasselblad H1, Objektív: Hasselblad 210mm, Film: Fuji Velvia 50, Filtre: Lee Big Stopper, Singh-Ray Polarizer Color Combo

Vložit na facebook Vložit na twitter Záložka na Delicious